Okul Rehberlik Öğretmenimiz Özlem YILMAZ'ın Okul Başarısında Ailenin Rolü çalışması adlı çalışmasını tüm velilerimizin dikkatlice okuyup değerlendirmesini; önemle rica ederiz.
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ
SEVGİLİ ANNE BABALAR;
Çocuklarımız dünyaya geldiğinde; sağlıklı, mutlu, vatana millete hayırlı birer evlat olmasını temenni ederiz. Böylesine güzel dileklerle gözünün içine bakarak sevgiyle büyüttüğümüz çocuklarımız gün gelir yanımızdan ayrılır, toplumsal hayatın ilk basamağı olan okula başlar. Bu zamana kadar kişilik gelişiminin büyük bölümünü tamamlasalar da, gelişim ve öğrenme ömür boyu devam eder.
Psikolojik olarak sağlam, duygularını iyi yönetebilen, toplumsal yaşam becerilerini ve değerlerini kazanmış, etkili problem çözme ve karar verme becerilerine sahip bireyler yetiştirmek için, çocuklarımıza yol göstermek, onlara rehberlik etmek anne baba olarak en temel görevlerimizdendir. Nasıl ki bir tohum sulanarak, sabırla, emek verilerek rengârenk çiçek açıyorsa, çocuklarımız da çokça gayretle, emekle, sabırla serpilip, yeşerecekler… Gün gelecek adımlarını endişeyle atan bebeğiniz, ayakları yere sağlam basan, hedefleri olan, ne istediğini, nereye gitmek istediğini bilen bireyler olacak… İyi yetiştirmek istediğimiz çocuklar amaçlarına ulaşabilmek için bir dizi sınavla uğraşacak. Sınavlar hayatımızın uzun ve önemli bir bölümünde çocuklarımızın serüveninde olacak. Bu sebeple bilinçli olmamız ne yapacağımızı bilmemiz önem arz etmektedir.
Çocuklarımızın eğitim yaşamlarında başarılı olmaları için öncelikle anne baba olarak sizlerin bu konuda güdülenmesi, motive olması şart. İçinizden bir kısmınızın “bizim zamanımızda kimse ilgilenmezdi, kendi kendimize okula gelir giderdik” dediğinizi duyar gibiyim. Yıllar önce kendi kendinize okumayı yazmayı öğrenmiş olabilir, hayatın zorlu mücadelesinden etkin şekilde sıyrılıp iyi bir konum elde etmiş olabilirsiniz; ancak bireyin, yaşadığı çağda var olan olanakları ve dezavantajları görebilmek, “her dönemi kendi içinde değerlendirmek” gerekmektedir. Takdir edersiniz ki dünya hızla değişiyor; yaşam biçimleri, gelenekler, inanışlar ve daha sayamayacağız birçok şey…21.yüzyılda teknolojide yaşanan gelişmelerin hızına ayak uydurmaya çalışırken çocuklarımıza ve topluma olan olası zarar ve risklerini görmezden gelemeyiz.
Çocuklarımıza sınavların önemli olduğunu sözlerimizle anlatmak yerine, davranışlarımızla model olursak çocuklarımızı öğrenmeye istekli, merak eden, sorgulayan, öğrenme ihtiyacı ve heyecanı yüksek duruma getirerek uzun vadede motive etmiş oluruz. Nereden başlayalım sorusuna, ebeveynlerin de sürece dâhil olduğu “okuma kültürünün oluşturulması” cevabını vermek mümkündür. Okumaya yönelik olumlu tutumun geliştirilmesi uzun bir süreçtir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki kitap okumayı seven öğrencilerin okul başarıları, sevmeyenlere oranla daha yüksektir. Kelime bilgisi fazla, okuduğunu doğru anlayabilen ve yorumlayabilen, duygu ve düşüncelerini beklenilen düzeyde ifade edebilen, akademik yönden başarılı çocuklarımız olsun istiyorsak okumayı sevdirmemiz oldukça önemlidir.
Çocuklarımızın ödev ve sorumlulukları konusunu yakinen takip etme yine anne baba olarak önemli sorumluluklarımızdandır. Okulöncesinden başlayarak çocuklarımızın ödevlerinde başlangıçta birlikte yapmak, seviyesi ilerledikçe destek olmak, yapamadıklarında yardımcı olmak varsa eksik öğrenmelerini ve sınavlarında işaretlediği yanlış cevapları neden yaptığını tespit etmek ve çözüm sunmak, ödevlerini nasıl yaptığını kontrol etmek, okul başarısını arttırmada etkili olmaktadır. Bir diğer husus öğrencilerimizin okula devam etmeleri konusunda kararlı bir tutum sergilememizdir. Çocuklar özellikle birinci sınıfta evdeki konfor alanlarının bozulmasından, kurallara uymanın zorluğundan sıklıkla okula gitmek istemeyebilirler; karınları ağrıyabilir, bulantı hisleri olabilir, sıklıkla hasta olabilir, çokça ağlayabilirler. Böyle zamanlarda olabildiğince kararlı olmak, okula devam ve gerekliliğinin önemini kısaca anlatmak, rahatlatmak ve okulu sevdirmek önem arz etmektedir. Bunu yaparken ebeveyn olarak okula, öğretmene ilişkin olumsuz tutum ve iletişim problemleriniz varsa çocuğumuzun yanında kesinlikle bunlardan bahsetmemek çocuğunuzun tüm eğitim hayatı için son derece önemlidir. Son olarak çocuklarımızın kitap ve kırtasiye malzemelerini bütçemizi planlarken önemli ihtiyaçlar kategorisine koyarak bu tür ihtiyaçlarını zamanında karşılamak çocuklarımızda bu bilinci oluşturmak çocuklarımızın okula ve eğitim hayatına, öğrenme durumlarına olumlu yansıyacağı, özellikle kitapların onları öğrenmeye ve gelişmeye karşı motive edeceği bilinen bir gerçektir.
Sevgili anne babalar çocuklarımızın eğitim hayatının olumlu olması hepimizin yegane isteğidir.. Her ebeveyn çocuğunun en iyisi olmasını ister, çabalar. Şüphesiz her çocuk özeldir, biriciktir, tektir. Başarı elbette önemlidir; ancak tüm bunların yanında beden ve ruh sağlığı ile birlikte temel insani duygular sevgi merhamet, hoşgörü, iyi ve güzel insan olmak her şeyin üstündedir. Sevgiyle kalın. Esenlikler dilerim…
Özlem YILMAZ
Rehber Öğretmen
03.12.2024